VITAMÍN C V PRÁŠKU
INCI: Ascorbic acid
Kód výrobku: 5105
Vaše cena | 267,31 Kč |
Vaše cena bez DPH | 220,92 Kč |
Sleva | 0,01 Kč |
Výrobce: 1. Aromaterapeutická KH a.s.
Název | Obj. kód | Běžná cena | Vaše cena | |
VITAMÍN C – doplněk stravy – sypká forma 130 g | h5105k3 | -,-- Kč | 267,31 Kč | |
Vitamín C je obsažen v mnoha čerstvých rostlinných potravinách. Nejbohatšími zdroji jsou plody černého rybízu, šípku, angreštu, citrusové plody, brokolice, květák, paprika a v neposlední řadě také petrželová nať. Vitamín C je ve vodě rozpustný a řadí se mezi antioxidanty, jež v organismu omezují nadměrnou produkci volných radikálů. Aktivuje produkci protilátek a interferonu, tzn., že stimuluje nespecifickou obranyschopnost organizmu proti infekcím. V lidském organizmu se kyselina askorbová účastní důležitých metabolických procesů včetně syntézy bílkovin a regulace výměny uhlohydrátů. Aktivuje tvorbu bílkoviny kolagenu, která je jednou ze stavebních látek v mezibuněčné hmotě, chrupavkách, kostech, zubní tkáni a kůži. Vitamín C spoluzajišťuje normální elasticitu krevních cév, snižuje propustnost kapilár a zajišťuje normální srážlivost krve.
Kyselina askorbová je zapotřebí pro správnou činnost nervové tkáně a žláz s vnitřní sekrecí, pro vstřebání železa v trávícím systému a krvetvorbu. Dále reguluje produkci „špatného“ LDL cholesterolu a „dobrého“ HDL cholesterolu.
Lidské tělo neumí uchovávat zásoby vitamínu C, a proto ho musíme tělu pravidelně dodávat stravou či formou potravinových doplňků. Přísun kyseliny askorbové je zvlášť zapotřebí při zvýšené fyzické i psychické zátěži, při stresu, v období virových a bakteriálních epidemií, při chorobách trávicího a oběhového systému. Je nutné si rovněž pamatovat, že kouření a požívání alkoholických nápojů zrychlují přeměnu kyseliny askorbové do neaktivních sloučenin. Při nedostatku vitamínu C dochází ke zpomalení tělesných funkcí, proto lidé s nedostatečným příjmem vitamínu C bývají snadněji unaveni. Následně se deficit vitamínu C projevuje snížením práceschopnosti, zvýšenou únavou, krvácením z dásní a snadnou tvorbou hematomů. Dále dochází k celkovému snížení odolnosti organizmu vůči infekčním zárodkům.
Použití:
Doporučená denní dávka vitamínu C je individuální v závislosti na věku, pohlaví, fyzické a psychické zátěži a na ročním období. Práškový vitamín C se doporučuje užívat denně v několika malých dávkách nejlépe v nápojích – minerálkách a čajích. Teplota nápojů by vzhledem k termostabilitě vitamínu C neměla přesáhnout 40°C. Denní doporučená dávka pro dospělé osoby je 60–100 mg, pro těhotné a kojící ženy 80–100 mg a pro děti 40–50 mg. Vitamín C by měli ve zvýšené míře užívat kuřáci, protože právě jejich organizmus má podstatně větší spotřebu tohoto vitamínu. Odborný svět jej doporučuje užívat jako prevenci proti bakteriálním a virovým onemocněním.
Upozornění:
Nadměrně vysoké dávky vitamínu C mohou v některých případech vyvolávat příznaky podráždění sliznice zažívacího traktu – nevolnost, zvracení, průjem. Nadbytečné vylučování kyseliny askorbové (spolu s jejími odvozeninami) močí snižuje pH moči, a může tak napomáhat tvorbě močových kamenů.
INCI:
Ascorbic acid
INFORMACE KARLA HADKA |
Časopis Aromaterapie
2/2013 - Poradna Karla Hadka – odpověď: Dávkování VITAMINU C
2/2011 - Poradna Karla Hadka: Karpální tunely
3/2009 - Poradna Karla Hadka – odpověď: Výsev lipomů
4/2013 - Zkušenosti a rady: Dutiny zlobit nemusí
3/2011 - Zkušenosti a rady: Preparáty – postřehy, zkušenosti z domácnosti
1/2011 - Zkušenosti a rady: Co pro sebe můžeme udělat právě nyní
3/2010 - Zajímavosti, zkušenosti a rady uživatelů: Chcete být zdraví? Tak s tím konečně něco udělejte!!!
3/2013 - Koutek pro maminky: Šedé zoubky
Katalog
VITAMÍN C - Informační leták (pdf, 154.46 KiB)